Wat betekent het om een GOTS-gecertificeerd kledingmerk te zijn?

Welkom in de wazige wereld van duurzame mode

Duurzaam, ethisch, milieuvriendelijk, eerlijk, groen, gerecycled, veganistisch, biologisch. De lijnen zijn vaak vaag als het gaat om grote duurzaamheidsclaims die veel mode- en kledingmerken durven te maken. Hoe kun je als bewuste ouder en consument er met deze jungle van wazige zelfclaims voor zorgen dat de kleding die je koopt echt aansluit bij jouw waarden? Welnu, onze vrienden bij GOTS zijn hier om te helpen!

GOTS - De gouden standaard in duurzame mode

Als je al een tijdje ronddwaalt in de duurzame modewereld, ben je zeker het beroemde GOTS-label tegengekomen. Dat is degene die een groene cirkel laat zien met een wit overhemd en wat extra opschrift. GOTS staat voor Global Organic Textile Standard en is de gouden standaard in de duurzame mode-industrie.

Waarom deze standaard is ontstaan, is precies te wijten aan het probleem dat we net bespraken. Want wat is eigenlijk een “duurzaam” product? Is het ethisch gemaakt? Zijn de gebruikte materialen biologisch? Maar worden ook alle mensen van elke stap eerlijk en fatsoenlijk behandeld? Met GOTS als een internationale en gemeenschappelijke standaard, geeft het merken niet alleen een duidelijk gedefinieerde reeks duurzame criteria waaraan ze moeten voldoen, maar geeft het consumenten ook de kracht, kennis en transparantie die nodig zijn om een bewuste en geïnformeerde aankoopkeuze te maken.

De Global Organic Textile Standard is opgesteld door vier verschillende internationale organisaties uit het VK, de VS, Duitsland en Japan, die in 2006 de allereerste certificering hebben behaald.

Hoe kunnen merken GOTS-gecertificeerd worden?

GOTS-gecertificeerd worden is zeker geen wandeling in het park. Om GOTS-gecertificeerd te worden, wordt elke stap, van de vezel tot de verwerking en productie tot aan het eindproduct, onder de loep genomen door een onafhankelijke certificeringsinstantie. Hierbij wordt rekening gehouden met alle aspecten van duurzaamheid, zowel de ecologische als de sociale kant.

Om u een idee te geven, kan een vereenvoudigde reis er als volgt uitzien:

Bron: GOTS

Bij elke stap vindt ter plaatse inspectie door een derde plaats, die zelfs onafhankelijke interviews en ondervragingen van verschillende mensen kan omvatten om ervoor te zorgen dat aan de hoogste normen wordt voldaan.

Als het gaat om de sociale criteria, is alles gebaseerd op de belangrijkste normen van verschillende werknemers- en mensenrechtenorganisaties, waaronder de International Labour Organization (ILO), United Nations Guiding Principles on Business and Human Rights (UNGP's) en de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Alle verwerkers, fabrikanten en handelaren van elke stap moeten zich aan deze normen houden om GOTS-gecertificeerd te zijn.

Bovendien is er een hele checklist met do's en don'ts voor vezelproductie, chemicaliënbeheer, watergebruik, afvalbeheer en verschillende andere parameters om ervoor te zorgen dat aan de milieunormen wordt voldaan.

Zoals je je kunt voorstellen: een GOTS-gecertificeerd merk worden is zeker geen gemakkelijke onderneming! En als een merk eenmaal is gecertificeerd, houdt het daar niet op, want hercertificering moet jaarlijks plaatsvinden. Bovendien wordt de norm om de paar jaar herzien en geactualiseerd, wat certificering steeds moeilijker maakt.

Hoe weet je zeker dat een merk ècht GOTS-gecertificeerd is?

Maar wacht even, is het niet mogelijk voor een willekeurig merk om zichzelf te adverteren als GOTS-gecertificeerd? Het korte antwoord is een simpel nee. GOTS is een handelsmerk en daarom mogen alleen echt GOTS-gecertificeerde merken het GOTS-certificaat gebruiken. Sterker nog, om het nog makkelijker te maken om te herkennen of een merk gecertificeerd is, is elk GOTS-certificaat uniek! Er zijn twee verschillende soorten GOTS-certificaten die u kunt tegenkomen, afhankelijk van de vezelsamenstelling van het betreffende product.

De eerste graad vermeldt "biologisch" en certificeert producten die 95-100% organische vezels gebruiken.

De tweede graad vermeldt “gemaakt met [x] % organische materialen en is voor producten die gemaakt zijn met 70-94% organische vezels.

Tot slot kunt u af en toe ook gecombineerde producten tegenkomen die deels GOTS-gecertificeerd zijn.

Bron: GOTS

Bij Maxomorra dragen al onze producten bijvoorbeeld het eerste type certificering, omdat alles, behalve onze duurzame badkleding, is gemaakt van 95% biologisch katoen en 5% elastaan voor extra comfort.

Om een GOTS-certificering te verifiëren, kunt u eenvoudig naar de GOTS-website gaan en het licentienummer opzoeken. Op die manier is de volledige geloofwaardigheid te allen tijde gegarandeerd.

Kortom: wat betekent het om GOTS-gecertificeerd te zijn?

Wanneer je een merk tegenkomt met een geldig GOTS-certificaat en vermeld staat in de GOTS-database, dan kun je er zeker van zijn dat ze echt gemaakt zijn met biologische vezels en dat hun hele toeleveringsketen voldoet aan de hoogste sociale en ecologische normen. Een GOTS gecertificeerd product is daarmee een duurzame keuze en een garantie dat er geen greenwashing plaatsvindt.

Geïnteresseerd in het ontdekken van GOTS gecertificeerde kleding?

Neem dan contact op met ons om kennis te maken met Maxomorra en Meyadey?

Maxomorra

We love fun prints and the environment!

Maxomorra is a GOTS certified Swedish brand that makes colourful clothing for little humans and curious adventurers.

https://www.maxomorra.com
Vorige
Vorige

Hoe weet je of een kinderkledingmerk genderneutraal is?

Volgende
Volgende

De duurzame zijde van sample sales