Hoe weet je of een kinderkledingmerk genderneutraal is?

Foto gemakt door Sabine Senger

Kinderkleding is een relatief nieuw fenomeen. Tot het begin van de twintigste eeuw waren kinderen gekleed in kleine versies van volwassenenklding, die niet helemaal paste bij hun actieve leven en behoefte. Deze beperkende kleding werd door vele kringen van de samenleving sterk bekritiseerd en leidde tot een nieuw soort aanbod dat langzaam opkwam na het industriële tijdperk in Zweden. Geleidelijk aan realiseerden mensen zich dat ze kleding wilden maken die kinderen niet afschrikt, maar die zijn ontworpen met hun specifieke, actieve levensstijl in gedachten.

Tegenwoordig speelt het kledingontwerp voor kinderen een steeds belangrijkere rol, dus het gaat niet alleen om kwaliteit en functionaliteit; het gaat ook om een ​​duurzaam, praktisch kledingstuk. Ook de aanschaf van kinderkleding lijkt verband te houden met zaken van imago, identiteit en betekenis. Kinderkleding moet idealiter een persoonlijk tintje hebben en een type beeld bevatten waar ouders zich mee identificeren en waarmee ze zich willen associëren, en genderneutrale kinderkleding speelt een essentiële rol in de besluitvorming.

Hoe definieer je genderneutrale kleding?

Genderneutrale kleding is kleding voor iedereen, ongeacht geslacht. Genderneutrale mode – unisex mode – betekent mode die geschikt is voor zowel mannen als vrouwen en geen opvallende gendertypische kenmerken heeft. De term unisex is ontstaan ​​in de jaren zestig toen de samenleving behoefte had aan iets nieuws en anders vanwege de toegenomen vraag naar esthetische variatie. Genderloze mode is sterk verbonden met de feministische beweging naar een gelijkwaardige samenleving tussen de seksen en werd gezien als een manier om sociaal geconstrueerde verschillen tussen de seksen te vervagen.

In de jaren 2000 kwamen unisex-opties ook steeds vaker voor bij kleding voor kinderen. De nieuwe kledingstukken weerspiegelden de wens om kinderen niet te vroeg in genderrollen te betrekken. Unisex gaat vaak over het weghalen of bagatelliseren van dingen die worden gezien als het versterken van genderverschillen en proberen een vorm te produceren die bij iedereen past. En warenhuizen zoals John Lewis en HEMA zijn grote spelers geworden in het verwijderen van jongens- en meisjeslabels van kinderkleding in een poging om "genderstereotypen" te verminderen.

Genderneutraliteit en kinderkleding

Als merk is het belangrijk om stil te staan ​​bij eigen verantwoordelijkheid en ontwerpkeuzes te maken die de achterhaalde stereotypen tegengaan. Door deze materie te onderzoeken ontstaat een schat an kennis die zowel intern als extern relevant kan worden geacht. Intern relevant omdat merken en kledingwinkels inzicht krijgen in hoe genderneutrale prints kunnen worden ontworpen en eruitzien, extern relevant omdat de reproductie van traditionele, verouderde en stereotiepe gendernormen, die ernstige gevolgen kunnen hebben, kan worden verstoord. Er zijn mensen die geloven dat genderneutraliteit gaat over het creëren van een gelijkmatige, grijze massa. Dat kinderen er hetzelfde uit moeten zien en niet van meisjesachtige of jongensachtige dingen mogen houden. Voor velen gaat unisex over het verwijderen van kleuren en in plaats daarvan het gebruik van zwart, bruin en lichtbruin. Dat is echter niet altijd het geval: genderneutrale ontwerpen kunnen er heel anders uitzien en veel kleuren bevatten. Net zoals het verkeerd zou zijn om te zeggen dat alle kinderen van dezelfde ontwerpen en dezelfde kleuren houden, zou het verkeerd zijn om te zeggen dat alle meisjes dit leuk vinden en alle jongens dat. In het grote geheel gaat het erom te laten zien dat alles voor iedereen acceptabel is om te gebruiken.

Er zijn echter enkele prints en kleuren die opvallen als genderneutraal:

Prints met insecten

Prints met insecten worden als neutraal beschouwd. Het motief zou als genderneutraal kunnen worden gezien, aangezien insecten minder worden gebruikt op kinderkleding en daarom zijn de dieren nog niet geclassificeerd als meisjes of jongens. Vlinders worden echter als meisjesachtig gezien, en daarom kan de keuze voor een ongebruikelijke vlindersoort - een libel - meer als een genderneutrale keuze worden gezien.

Prints met zeedieren

Prints met zeedieren kunnen als neutraal worden beschouwd als de gebruikte dieren niet overdreven schattig of gevaarlijk zijn en evenmin de kenmerken van vrouwelijkheid en mannelijkheid hebben. Bij het maken van een "design for all" is het gebruikelijk dat vrouwelijke elementen worden weggelaten. Unisex-mode bestaat zelden uit prominente gendertypische kenmerken.

Prints met ijsjes erop

De ijsjesprint is neutraal door de kleurstelling en het motief. De ijsjesprint werkt ook goed voor jongens en meisjes omdat alle kinderen van ijs houden. Ja, zo simpel is het!

Prints met groenten en fruit

Prints met groenten en fruit worden ook als genderneutraal beschouwd. Het ontwerp valt op door de extra leuke prints en werkt goed voor alle genders, aangezien op groenten en fruit geïnspireerde stukken en prints voor iedereen passen.

Foto gemaakt door Julia Heydkamp

Kleuren

Het feit dat sommige kleuren als genderneutraal worden gezien, kan te wijten zijn aan het kleurenschema. Dit betekent dat de basiskleuren in een sterke, heldere toon goed kunnen worden gebruikt als een genderneutrale uitdrukking wordt gezocht. De kleuren mogen niet licht of donker zijn - dergelijke kleurenschema's zouden vrouwelijkheid en mannelijkheid impliceren - dus een middenweg kan als de oplossing worden gezien. Ook basic, sterke kleuren zoals rood, groen, blauw, geel, zwart en wit worden als neutraal beschouwd. Basic en sterke kleuren zijn in het verleden gebruikt om unisex designs te ontwikkelen. Er is echter beschreven dat lichtblauw goed werkt voor zowel jongens als meisjes in combinatie met onder andere geel, zwart en groen.

Uiteindelijk komt het allemaal neer op één ding bij het identificeren van een genderneutraal kledingmerk voor kinderen: de benadering van het merk ten aanzien van kleding voor kinderen. Kinderen moeten kinderen kunnen zijn. Ze moeten kunnen zijn wie en hoe ze willen, en ze moeten dit kunnen uiten door zich precies te kleden zoals ze willen, zonder stereotype druk. Daarom is het cruciaal om een ​​merk te vinden dat werkt zonder labels, een merk dat geen kleding voor jongens en meisjes maakt, maar kleding voor kinderen.

Maxomorra maakt kleding voor kinderen, en elk kleurrijk stuk dat wordt gemaakt, kan door elk kind worden gedragen, ongeacht geslacht. Daarom raden we je aan om naar onze Store Finder te gaan, je favoriete Maxomorra-wederverkoper te vinden en meer te ontdekken over onze genderneutrale artikelen ontworpen in GOTS-gecertificeerd biologisch katoen!

Maxomorra

We love fun prints and the environment!

Maxomorra is a GOTS certified Swedish brand that makes colourful clothing for little humans and curious adventurers.

https://www.maxomorra.com
Vorige
Vorige

Wat is het verschil tussen een Stock Sale en een Sample Sale?

Volgende
Volgende

Wat betekent het om een GOTS-gecertificeerd kledingmerk te zijn?