Duurzaamheid


Duurzaamheid is een onderdeel van de missie van Björn Agency. Dit maken wij waar door exclusief te werken met kledingmerken en partners die duurzaamheid in hun strategie hebben opgenomen. We valideren dat door te kijken naar de werkwijze of certificaten. De hele productcyclus wordt door ons bekeken, van begin tot eind.

Keurmerken


Om de duurzame intenties te waarborgen werken we met partners die kunnen aantonen dat de plannen ook zijn omgezet in acties. Er zijn een aantal betrouwbare certificaten op de markt, elk met een eigen insteek. Hier volgen de belangrijkste waar wij mee werken:

photo2

sustainability tool navigation

photo2

photo2

photo2

GOTS

De Global Organic Textile Standard (GOTS) is algemeen erkend als toonaangevende standaard voor kleding gemaakt van organische vezels. Ze definieert strenge milieunormen voor de gehele distributieketen en vereist toezeggingen op het gebied van sociale criteria.

 

Björn Sustainability Tool

Er zijn een fiks aantal keurmerken in de markt die de consument een gevoel van zekerheid kunnen bieden als het gaat om de aanschaf van duurzame kleding. Maar waar de verschillende certificaten voor staan en of ze door betrouwbare partijen worden gecontroleerd is niet makkelijk te achterhalen. Daarom heeft Björn Agency de Björn Sustainability Tool ontwikkeld. Dit is een instrument die een score kan berekenen aan de hand van één of meerdere keurmerken. Zo kunnen wij een eerlijke vergelijking maken tussen verschillende kledingmerken, wel zo fijn!

 

2

Fairtrade

Katoen is één van de oudst verhandelde waren en één van de belangrijkste grondstoffen in de wereldwijde kledingmarkt. Ondanks het feit dat deze markt wordt gedomineerd door China, India en de V.S. is katoen ook vitaal voor veel arme landen in midden en West Azië én Afrika. Om een voorbeeld te noemen: 26,4% van Benin’s exportwaarde en 58,7 % van die van Burkina Fasso komt op rekening van de katoenproductie.

Ecologisch katoen

Ecologische katoen is een schakel in de duurzame productie van kleding. Een belangrijke schakel, maar ééntje met een kanttekening. De rest van de productcyclus (productie, logistiek, eerlijke arbeid) is hiermee namelijk niet gedekt. Het kan zomaar zijn dat een product van 100% organisch katoen is geproduceerd met grote schade aan mens en natuur. Denk aan giflozingen ter plaatse of erbarmelijke werkomstandigheden met extreem lange werkdagen en onveilige procedures.

the-tshs-organic-cottons-lifecycle_2

Sustainable Apparel Coalition

De Sustainable Apparel Coalition is een samenwerking van kledingmerken, winkels, producenten, overheidspartijen, NGO’s en academische commités. Tezamen vertegenwoordigen zij meer dan één derde (!) van de wereldwijde kleding- en schoenenmarkt. Het doel van de coalitie: een samenwerking om gezamenlijk een standaard te ontwikkelen die duurzaamheid in de branche meet.