Overzicht in een woud aan keurmerken!

March 14, 2016 | 0 Comments | Uncategorized

Er zijn een fiks aantal keurmerken in de markt die de consument een gevoel van zekerheid kunnen bieden als het gaat om de aanschaf van duurzame kleding. Maar waar de verschillende certificaten voor staan en of ze door betrouwbare partijen worden gecontroleerd is niet makkelijk te achterhalen. Daarom heeft Björn Agency de Björn Sustainability Tool ontwikkeld. Met dit instrument berekenen we een score aan de hand van één of meerdere keurmerken. Zo kunnen we een eerlijke vergelijking maken tussen verschillende kledingmerken, wel zo fijn!

Hoe werkt het? Wij hebben de meest gebruikte keurmerken beoordeeld op criteria verdeeld over drie categorien: ecological sustainability (natuur en milieu), social and economical sustainability (eerlijke arbeid) en reliabilty (hoe betrouwbaar is de controle van het keurmerk?). Elk criterium is een vast aantal aantal punten waard. Per criterium kan er maar één keer punten worden verdiend.

Waarom hebben we deze tool ontwikkeld? Björn Agency werkt uitsluitend met kledingmerken die zich toeleggen op duurzame kledingproductie. De verschillen tussen keurmerken zijn zo groot dat eerlijk vergelijken van kledingmerken niet makkelijk is. Door het gebruik van de Björn Sustainability Tool kan nu wél een controleerbare score worden berekend. Op dit moment beschikken we nog niet over een versie die we kunnen delen, maar daar wordt aan gewerkt!

2

Comments are closed.